Fibromyalgie te Lijf

Voorkant ebook.jpg

Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van chronische pijn in je spieren en bindweefsel. Vaak gaat deze pijn samen met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. Je klachten wisselen vaak, dit betekent dat je de ene dag meer klachten hebt, dan de andere dag.

Bij fibromyalgie zijn geen afwijkingen in je spieren of je bindweefsel te vinden. Ook verder in je lichaam is niks te vinden dat de aandoening kan verklaren. De oorzaak is nog onbekend. Fibromyalgie is daardoor erg moeilijk vast te stellen. Er zijn geen medicijnen om de aandoening te genezen. Wel kunnen je klachten verminderen met pijnstillers, en een combinatie van beweging en rust.

​Veel voorkomende klachten bij fibromyalgie zijn:

 • chronische vermoeidheid

 • pijn: vaak in je rug, nek, schouders, borstbeen, zijkant van je heupen of aan de binnenkant van je knie

 • stijfheid: meestal in de ochtend, zogenoemde ochtendstijfheid. Ook ben je vaak stijf als je een tijd hebt gezeten of gestaan.

 • krachtverlies van je spieren: hierdoor heb je meer moeite met bepaalde handelingen, zoals tassen dragen bij het boodschappen doen of gaan zitten en weer opstaan

 • slaapproblemen: soms kom je niet goed in slaap. Soms slaap je wel, maar word je vaak wakker door de pijn.

 • stemmingsklachten: klachten die hierbij regelmatig voorkomen zijn:
  ⋅ angsten
  ⋅ depressieve gevoelens
  ⋅ concentratieproblemen
  ⋅ vergeetachtigheid
  ⋅ moeite hebben om beslissingen nemen

Om je ondanks fibromyalgie toch wat beter te voelen en klachten te laten afnemen is het goed regelmatig te bewegen en te zorgen voor meer rust en ontspanning. Yoga is daar heel geschikt voor.

Met Yin Yoga richt je je op het bindweefsel en door eenvoudige houdingen aan te nemen eventueel ondersteund met dekens en kussens (dan wordt het Restorative Yoga genoemd) kunnen we voor meer ruimte in het weefsel gaan zorgen. Daardoor zal het gevoel van stijfheid kunnen verbeteren. Spierspanning wordt in deze houdingen zoveel mogelijk losgelaten. Door spieren beter te leren ontspannen en te zorgen voor het ‘sappiger’ worden van je weefsel zal bewegen minder pijnlijk worden.

Stoelyoga is de yogavorm welke voor iedereen toegankelijk is op elk niveau. Je gaat leren  rustige oefeningen uit te voeren, zittend op een stoel in combinatie met jouw ademhaling. Hierdoor komt je lichaam op een rustige manier in beweging zover dat voor jou op dat moment mogelijk is en zullen jouw spieren versoepelen wat jouw bewegingsvrijheid laat toenemen.

Met Yoga Nidra ga je zowel je lichaam als je geest volledig tot rust brengen. Een Yoga Nidra brengt jou uit je waakstaat via je droomstaat helemaal tot een diepe slaapstaat.  De staat van alleen maar ‘zijn’. Hierdoor zal jouw parasympathisch zenuwstelsel geactiveerd worden en zal jij steeds meer rust en ontspanning gaan ervaren waardoor je beter gaat slapen. Regelmatig Yoga Nidra beoefenen zal je helpen chronische vermoeidheid door betere nachtrust te verminderen.

De natuur geeft rust. En dus neem ik je mee een les de natuur in. Je leert een meditatieve wandeltechniek en leert bewuster je zintuigen te prikkelen waardoor jij je bewust gaat worden hoeveel invloed de natuur (waar alles al is wat jij nodig hebt) op je welbevinden kan hebben.

Met alle vormen van yoga zal stress afnemen en leer je beter om te gaan met de strubbelingen van het dagelijks leven. In alle lessen wordt aandacht besteed aan de ademhaling.

In deze cursus neem ik je tijdens 7 videolessen mee op reis naar meer rust en ontspanning. Je hebt 3 maanden om de cursus op jouw tempo te volgen. Na aanmelding krijg je toegang tot een e-book

met tips en uitleg over de cursus en voedingstips voor jouw leven met fibromyalgie en je vindt daar

de videolessen. Laat me weten als je vragen hebt.

Aanmelden doe je hier.

Shavasana